Uncategorized

Topp 4 fördelar och nackdelar med ett hemmagym

När man ska köpa något, speciellt om det handlar om en produkt man aldrig köpt tidigare, så är det naturligt att man går igenom och väger produktens fördelar gentemot dess nackdelar. Så är såklart också fallet med ett multigym/hemmagym och kanske även extra mycket då det är en ganska dyr träningsmaskin. Därför tänkte vi i denna artikel grundligt gå igenom ett hemmagyms för och nackdelar så du lättare kan avgöra om det är något för dig! Vi tänkte börja med nackdelarna för att sedan avsluta på ett positivt sätt!

Nackdelar med ett multigym

Allt är inte guld och gröna skogar och det finns såklart en del nackdelar med multigym som du bör känna till. Den stora frågan är om du tycker fördelarna överväger nackdelarna.

Lägre maxvikter och allmänt mindre variation på övningar

Marklyft går ej att köra i ett multigym

Den enskilt största nackdelen med ett hemmagym är helt enkelt att du inte får samma tillgång till fria vikter, skivstänger, träningsbänkar som på ett vanligt gym. Detta är såklart en extra stor nackdel om du är väldigt stark och det inbyggda viktmagasinet inte räcker till. För de allra flesta räcker det dock långt, det brukar vara på runt 80-100 kg.

Sen är ju ett multigym begränsat till som mest två armar och kabeldrag. Även om variationsmöjligheterna är stora så kan man aldrig köra övningar som marklyft och knäböj med skivstång, flyes och bicepcurls med hantlar och så vidare.

Variationsmöjligheterna på ett multigym kan efterlikna de flesta klassiska övningar och träna alla muskelgrupper, men det blir aldrig lika autentiskt som ett riktigt gym.

Hög ljudnivå och du riskerar att störa grannarna

Finnlo by Hammer - Bio Force

Bor man i lägenhet så är en nackdel det ganska höga ljudet från maskinen. Bor du i villa eller hus är det såklart ingen nackdel och det är bara att köra på för fullt. Mest ljud uppkommer när viktmagasinet slår i botten och det är oundvikligt om man tränar hårt och seriöst (vilket man såklart borde satsa på att göra). Bor du i en lyhörd lägenhet eller radhus kan det vara svårt att inte störa grannarna.

Ett sätt att undkomma detta är att köpa ett hemmagym utan konventionellt viktmagasin och med extra tysta rörelser. Det bästa valet i denna kategori är helt klart hemmagymmet FINNLO by HAMMER Bio Force. Det består av kvävefyllda cylindrar, en så kallad TNT-motståndsteknik. Detta gör det väldigt tyst och är ett bra val för dig som inte vill störa grannarna. Det är även ett multigym vi rekommenderar i vår topplista.

Fördelar med ett multigym

Så kommer vi då till fördelarna, som du förhoppningsvis kommer tycka överträffar nackdelarna.

Bekvämt, behändigt och lättillgängligt

Den enskilt största faktorn till att folk inte tränar är nog att de ”inte orkade ta sig till gymmet idag”. Men med ett litet gym i hemmet försvinner denna ursäkt direkt. Ofta är det ju också så att det på riktigt är svårt att få ihop livspusslet med jobb, familj, vänner och träning med mera. Att man då helt kan skala bort restid till och från ett gym sparar såklart massor av tid.

Det är öppet dygnet runt och aldrig kö

Vissa gym har väldigt begränsade öppettider man måste anpassa sig till. Detta ökar risken för att träningen inte blir av. Men med ett hemmagym kan du istället träna när som helst på dygnet. Perfekt för dig som är nattmänniska eller som på grund av jobb har svårt att få till tiderna. Det är aldrig heller kö till maskinen, vilket det kan vara på ett vanligt gym, speciellt under de populära tiderna.

Vi hoppas att ni efter denna genomgång lättare kan bestämma er huruvida ni ska köpa ett hemmagym eller ej, lycka till!