Uncategorized

Träna på gym eller hemma?

Att träna är i allmänhet en sådan sak som vi ofta jämför på alla möjliga sätt. Vi jämför vilken typ av träning vi sysselsätter oss med, hur ofta vi tränar, vad vi äter före och efter, priser på gymkort, avstånd till gymmet från hemmet, vilka länder som har de vackraste och bästa stränderna att förlägga sina löprundor på under semestrar och så vidare i all oändlighet. Ytterligare en sak som vi jämför är huruvida det är bäst att träna på ”vanligt” gym eller om det är bättre med ett hemmagym.

Detta är en fråga som besvaras olika beroende av vem man frågar, naturligtvis, och det är endast du som kan avgöra vilket av dessa alternativ som du trivs med allra bäst. Kanske är du en av dem som tycker lika mycket om båda och därför ger dem samma betyg? I så fall är du inte ensam, för det är många som menar att man absolut inte måste välja mellan dem, utan att de kompletterar varandra på ett bra sätt. Vi har ju ytterligare en form av gym som många trivs med, utegym, och det är ju väldigt trevligt att besöka sådana när vädret tillåter. Men nu ska vi ta och jämföra lite mellan just hemmagym och ”vanligt” gym, så häng med oss nu för att få lite snabba fakta som kan hjälpa dig att välja.

Gym efter personlighetstyp

Flera multigym

Det är mycket som ska stämma när man väljer ett ”vanligt” gym om man jämför med ett hemmagym. När det kommer till hemmagym så handlar det främst om två saker och dessa två är om man har plats för ett hemmagym med allt vad det innebär och om man tycker att det blir prisvärt. Vad gäller ”vanliga” gym så är det istället massor av annat som ska klaffa för att man ska tycker att det känns fungerande och här spelar naturligtvis personlighetstyp in, eftersom det handlar mycket om att man väljer ett gym som passar en på bästa möjliga sätt.

Om man är den typen av person som gillar att få träna ostört, men ändå vill vara på ett offentligt gym så väljer man kanske ett mindre populärt gym och går dit och tränar på mindre populära tider, medan det i det motsatta fallet blir tvärtom. Det är också så att själva designen och känslan påverkar mycket för man vill ju helst inte betala pengar för att träna på ett ofräscht gym, det säger ju sig självt.

Är man tjej så kanske man vill att gymmet ska ha en egen låst avdelning där endast tjejer kan vara och träna då det är behagligt enligt många, eftersom det innebär att man som tjej slipper ”hjälpsamma” killar.

Gym efter träningstyp

Om det är så att man tycker om att vara ifred när man tränar så är det smart med hemmagym, men gillar man att vara bland en massa andra personer medan man tränar så är det naturligtvis bra att träna på ett ”vanligt” gym. Det är ju lite beroende av vilken typ av träning man föredrar också, för om man exempelvis gillar yoga och löpning så behöver man ju inget gymkort, men om det är så att man tycker om helhetsupplevelsen av att träna med bra och rejäla gymredskap som kostar en slant så kanske det är bättre att hålla sig till det offentliga gymmet då det blir aningen dyrt om man ska införskaffa allt sådant själv.

Annat som påverkar valet

Om man bor på landet så är det ofta mer rimligt med ett hemmagym eftersom det både finns mer plats och då det ofta är lång väg till närmsta gym. Det här med avstånd påverkar i allmänhet folks val av gym så det är påfrestande om gymmet man tränar på är alldeles för långt borta. Bor man i stan så är det ju också så att man oftast tränar på ett gym som är nära hemmet och ju närmare man har till gymmet desto större är chansen att man kommer iväg ofta.

Om man gillar att använda exempelvis löpband så kan det vara en god idé att träna hemma, för då kan man själv välja vad man ska kolla på, eller så kan man välja att spela riktigt hög musik utan att behöva använda hörlurar. Man slipper också att eftersvettas på väg hem eller duscha på gymmet.

Det finns både positiva och negativa saker med både hemmagym och ”vanligt” gym och beroende av vad man själv anser vara det viktigaste för ens egen trivsel och prestation så ska man också välja därefter.